PATRON OG KLIENT: Russlands president Vladimir Putin og tidligere leder for Abkhazia, Raul Khadzhimba, i samtale på en pressekonferanse i 2017.
"DeFacto" vil gjennom surveyer, feltarbeid og ekspertintervjuer ta for seg tre overordnede spørsmål:
De facto-stater er stater som ikke har oppnådd internasjonal anerkjennelse. Slike stater har lenge blitt behandlet som "blanke flekker", oversett både i akademisk litteratur og på kart. De spiller imidlertid en viktig rolle i internasjonal politikk: Siden slutten på den kalde krigen har de facto-stater vært involvert i et stort antall voldelige konflikter knyttet til at de har blitt opprettet, fått endret status eller blitt avskaffet. Det er derfor viktig å oppnå en bedre forståelse av dynamikken i de facto stat-konflikter.
Nesten alle de facto-stater som overlever i noe tid har en "patron" eller "beskytterstat" som sørger for sikkerhetsgarantier og økonomisk støtte. Ofte har dette ført til at de facto statene har blitt avskrevet som brikker i patronens maktspill. I "DeFacto" ønsker vi å utfordre denne antagelsen og undersøke hvilket handlingsrom de facto-statene har.
Ambisjonen er å flytte fokuset innen de facto stat-studier fra å undersøke (fravær av) konfliktløsning til å utforske faktorene som bidrar til å opprettholde status quo. Dette vil vi gjøre ved å utvikle en ny modell for hvordan man kan forstå patron-klient relasjoner. Vi er spesielt opptatt av å utforske hvordan lokalbefolkningen kan begrense ledernes handlingsrom, men også være en ressurs lederne kan mobilisere i forhandlinger med patronen.
Studien vil omfatte alle åtte eksisterende de facto stater som har en "beskytter": Abkhasia, Donetsk, Luhansk, Nagorno-Karabakh, Nord-Kypros, Sør-Ossetia, Taiwan og Transnistria. I tillegg vil vi inkludere de to eneste tilfellene etter den kalde krigen av de facto-stater med "patron" som mislyktes: Srpska Krajina og Republika Srpska.
The World Stage ser nærmere på Abkhasia, en de facto-stat i Sør-Kaukasus. Vi setter søkelyset på Abkhasias forsøk på å knytte diplomatiske bånd i det post-sovjetiske området og i andre deler av verden, samt på forholdet til beskytterstaten Russland.
Her finner du en oversikt over våre tilgjengelige eksperter og relevant forskning på Ukraina-konflikten.
Nok en gang preger Nagorno-Karabakh avisoverskriftene, etter at det sist helg brøt ut kamper i den lille enklaven i Sør-Kaukasus. NUPI-forsker Helge Blakkisrud forklarer hva som skjer, og hvorfor, i NUPI-podden.
Forsker
Partnere
Kristin Bakke, Peace Research Institute Oslo (Institutt for Fredsforskning)
Nina Caspersen, University of York
Pål Kolstø, University of Oslo
Bidragsytende eksperter:
Eiki Berg, Tartu University
Magdalena Dembinska, Université de Montréal
Daria Isachenko, Stiftung Wissenschaft und Politik
Sergei Markedonov, MGIMOV
Donnacha Ó Beacháin, Dublin City University
John O’Loughlin, University of Colorado
Scott Pegg, Indiana University-Purdue University Indianapolis
Gerard Toal, Virginia Tech
Galina Yemelianova, SOAS Centre of Contemporary Central Asia & the Caucasus
DeFacto-publikasjoner fra våre eksterne partnere:
Reclaiming Statehood in Republika Srpska: The Recent Outcomes of Dodik’s Protracted Politics, Sophie Gueudet, University of York, Mars 2022
Holding Back or Pushing Forward? Patron-Client Relations and Elite Navigations in Northern Cyprus, Eiki Berg og İzzet Yalin Yüksel, Juli 2022.
What’s in a name? “De facto states”, terminological choices, and normative consequences, Pål Kolstø, University of Oslo, August 2022.
I fjor haust, i løpet av nokre få veker, mista Nagorno-Karabakh-armenarane to tredelar av territoriet dei hadde kontrollert sidan 1994. Til slutt var det berre russisk innblanding som stoppa ei full gjeninnlemming av Nagorno-Karabakh i Aserbajdsjan. Korleis har dette påverka regionale maktforhold?
Suverenitetskonfliktar er uunngåeleg knytt til geografi. Kan det finnast geografiske løysingar på konfliktar mellom dei som kjempar for sjølvråderett og dei som vil bevare integriteten til staten?