Bildet viser Russlands president Vladimir Putin og tidligere leder for Abkhazia, Raul Khadzhimba, i samtale foran sine respektive flagg i 2017

PATRON OG KLIENT: Russlands president Vladimir Putin og tidligere leder for Abkhazia, Raul Khadzhimba, i samtale på en pressekonferanse i 2017.

Foto: Alexei Druzhinin/NTB Scanpix

Dynamics of de facto state patron-client relations (DeFacto)

2020 - 2023 (Pågående) Prosjektnummer: 22890-1
Forskningsprosjekt
Nesten alle de facto-stater som overlever i noe tid har en "patron" eller "beskytterstat" som sørger for sikkerhetsgarantier og økonomisk støtte. Ofte har dette ført til at de facto-statene har blitt avskrevet som brikker i patronens maktspill. I "DeFacto" ønsker vi å utfordre denne antagelsen og undersøke hvilket handlingsrom de facto statene har.

"DeFacto" vil gjennom surveyer, feltarbeid og ekspertintervjuer ta for seg tre overordnede spørsmål:

  • Hvordan begrenser/styrker den hjemlige opinionen de facto statens politiske ledere vis-a-vis patronen?
  • Hvordan navigerer disse lederne mellom hjemlige krav og patronens forventninger?
  • Og hvordan utøver patronstater innflytelse?

De facto-stater er stater som ikke har oppnådd internasjonal anerkjennelse. Slike stater har lenge blitt behandlet som "blanke flekker", oversett både i akademisk litteratur og på kart. De spiller imidlertid en viktig rolle i internasjonal politikk: Siden slutten på den kalde krigen har de facto-stater vært involvert i et stort antall voldelige konflikter knyttet til at de har blitt opprettet, fått endret status eller blitt avskaffet. Det er derfor viktig å oppnå en bedre forståelse av dynamikken i de facto stat-konflikter.

Nesten alle de facto-stater som overlever i noe tid har en "patron" eller "beskytterstat" som sørger for sikkerhetsgarantier og økonomisk støtte. Ofte har dette ført til at de facto statene har blitt avskrevet som brikker i patronens maktspill. I "DeFacto" ønsker vi å utfordre denne antagelsen og undersøke hvilket handlingsrom de facto-statene har.

Ambisjonen er å flytte fokuset innen de facto stat-studier fra å undersøke (fravær av) konfliktløsning til å utforske faktorene som bidrar til å opprettholde status quo. Dette vil vi gjøre ved å utvikle en ny modell for hvordan man kan forstå patron-klient relasjoner. Vi er spesielt opptatt av å utforske hvordan lokalbefolkningen kan begrense ledernes handlingsrom, men også være en ressurs lederne kan mobilisere i forhandlinger med patronen.

Studien vil omfatte alle åtte eksisterende de facto stater som har en "beskytter": Abkhasia, Donetsk, Luhansk, Nagorno-Karabakh, Nord-Kypros, Sør-Ossetia, Taiwan og Transnistria. I tillegg vil vi inkludere de to eneste tilfellene etter den kalde krigen av de facto-stater med "patron" som mislyktes: Srpska Krajina og Republika Srpska. 

Eksterne prosjektressurser

Finansieringskilde

Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd

Artikler

PODKAST: Abkhasia mellom Russland og resten av verden

November 1, 2022

The World Stage ser nærmere på Abkhasia, en de facto-stat i Sør-Kaukasus. Vi setter søkelyset på Abkhasias forsøk på å knytte diplomatiske bånd i det post-sovjetiske området og i andre deler av verden, samt på forholdet til beskytterstaten Russland.

NUPIs ekspertise på Ukraina-konflikten

February 22, 2022

Her finner du en oversikt over våre tilgjengelige eksperter og relevant forskning på Ukraina-konflikten.

News

PODKAST: Hva skjer i Nagorno-Karabakh?

September 30, 2020

Nok en gang preger Nagorno-Karabakh avisoverskriftene, etter at det sist helg brøt ut kamper i den lille enklaven i Sør-Kaukasus. NUPI-forsker Helge Blakkisrud forklarer hva som skjer, og hvorfor, i NUPI-podden.

Publikasjoner

Publication : Populærvitenskapelig artikkel
Screen-Shot-2021-12-12-at-3.57.38-PM-220x242_large.png

Trade, Trust, and De Facto State Conflicts: Abkhazia’s International Economic Engagement

2021
Fremmer handel virkelig tillit? I konfliktherjede regioner kan utviklingen av handelsforbindelser bidra til å endre konflikter eller til og med legge ...
Publication : Akademisk artikkel
Blakkisrud-Kolsto-in-Russia-in-Global-Affairs_large.png

Russia's Neighborhood Policy and Its Eurasian Client States: No Autocracy Export

2021
Driver autoritære regimer med aktiv eksport av sine egne politiske systemer? Eller er de først og fremst opptatt av å ivareta geopolitiske interesser? ...

Prosjektleder

Temaer
Russland og Eurasia  Styring  Utviklingspolitikk  Konflikt
Deltakere

Tamta Gelashvili

Forskningsassistent (deltid)

 

Tora Berge Naterstad

Former employee

Eksterne

Partnere

Kristin Bakke, Peace Research Institute Oslo (Institutt for Fredsforskning) 

Nina Caspersen, University of York  

Pål Kolstø, University of Oslo 

Bidragsytende eksperter:

Eiki Berg, Tartu University 

Magdalena Dembinska, Université de Montréal 

Daria Isachenko, Stiftung Wissenschaft und Politik 

Sergei Markedonov, MGIMOV

Donnacha Ó Beacháin, Dublin City University 

John O’Loughlin, University of Colorado 

Scott Pegg, Indiana University-Purdue University Indianapolis 

Gerard Toal, Virginia Tech 

Galina Yemelianova, SOAS Centre of Contemporary Central Asia & the Caucasus

DeFacto-publikasjoner fra våre eksterne partnere:

Reclaiming Statehood in Republika Srpska: The Recent Outcomes of Dodik’s Protracted Politics, Sophie Gueudet, University of York, Mars 2022

Holding Back or Pushing Forward? Patron-Client Relations and Elite Navigations in Northern Cyprus, Eiki Berg og İzzet Yalin Yüksel, Juli 2022.

What’s in a name? “De facto states”, terminological choices, and normative consequences, Pål Kolstø, University of Oslo, August 2022.

Arrangementer
fre. 3 des. 2021
Event
Time: 10:00 Europe/Oslo
Location: Livestream til Facebook og Youtube

WEBINAR: Nagorno-Karabakhs reforhandling av støtte etter krigen i 2020

I fjor haust, i løpet av nokre få veker, mista Nagorno-Karabakh-armenarane to tredelar av territoriet dei hadde kontrollert sidan 1994. Til slutt var det berre russisk innblanding som stoppa ei full gjeninnlemming av Nagorno-Karabakh i Aserbajdsjan. Korleis har dette påverka regionale maktforhold?

tir. 5 okt. 2021
Event
Time: 14:00 Europe/Oslo
Location: C.J. Hambrosplass 2 D / Livestream til Facebook og Youtube

De Facto-statar og lands-for-fred avtaler: territorium og anerkjenning på kollisjonskurs?

Suverenitetskonfliktar er uunngåeleg knytt til geografi. Kan det finnast geografiske løysingar på konfliktar mellom dei som kjempar for sjølvråderett og dei som vil bevare integriteten til staten?