Beskyttelse av demokratiske politiske prosesser har blitt et stadig viktigere tema de siste årene. Propaganda og politisk påvirkning er gamle problemstillinger, men den økte avhengigheten av sosiale og digitale medier gir nye muligheter til å undergrave staters suverenitet. Dette forskningsprosjektet ser på hvordan stater forstår og håndterer denne nye trusselen, ved å sammenligne den norske tilnærmingen med den i Finland og Storbritannia.
For en innføring i problematikken se Hvor Hender Det?-artikkelen Kan demokratier hackes?
Niels Nagelhus Schia og Lars Gjesvik har forsket på hacking av demokrati. Har vi noe å frykte? Det svarer de på i NUPI-podden.
Niels Nagelhus Schia og Lars Gjesvik skal forske på demokratiets digitale akilleshæl.
Seniorforsker, leder for Forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar og leder for NUPIs senter for forskning på ny teknologi
Kva er cyberoperasjoner? Korleis skilje konfliktar i cyberspace seg frå fysiske konfliktar? Og kva forskjellar og likskapar kan ein finne mellom cyberoperasjoner og informasjonskrigføring?
Michael Sulmeyer, direktør for Belfer Center's Cyber Project, kjem til NUPI for å diskutere cybertryggleik og internasjonal politikk.
Dei siste vekene har Huawei vore midtpunktet i ein omfattande debatt om selskapet er til å stole på. NUPI og SimulaMet inviterer derfor til samtale på Litteraturhuset for å grave litt djupare i denne debatten.
Kinesiske teknogigantar er i aukande grad synleg og etablerte på den europeiske marknaden. Er vi klare for alt det inneber?