Kina regner seg selv som en stormakt og et utviklingsland som vil bidra sterkt til FNs bærekraftsmål – nasjonalt og internasjonalt. I dette prosjektet fokuserer vi på internasjonale forhold og studerer spesielt kinesiske bidrag og aktører innen bistand og utviklingsstøtte, fredsbevarende operasjoner, helse og utdanning og miljø. Vi ser dette i sammenheng med Kinas overordnete og internasjonalt rettete bærekrafts- og utviklingspolitikk, og vi eksemplifiserer med konkrete landeksempler og konflikter der kinesiske aktører spiller viktige roller.
Alle de ansvarlige forskerne har tilknytning til norske forskningsinstitusjoner, men prosjektet inkluderer aktiviteter der forskere fra Kina, flere afrikanske land og andre internasjonale kolleger bidrar med sin kunnskap om Kina- og utviklingsrelaterte studier. I den avsluttende delen av prosjektet diskuterer vi Kinas bærekraftspolitikk med tanke på norske interesser og utviklingspolitiske tradisjoner.
Mens resten av verden stenger ned rulles det kinesiske maskineriet nå i gang etter måneder med harde smittevernstiltak. Kinas rolle som framvoksende utviklingsaktør kan bli styrket.
Elling Tjønneland, CMI
Den kinesiske rolla som internasjonal utviklingsaktør veks. Kva ønskjer Kina å oppnå? Korleis responderer afrikanske aktørar, og kva er moglege implikasjonar for norsk utviklingspolitikk?
Forskarar frå NUPI og CMI møtest i Bergen for å diskutere den pågåande forskinga si om kinesiske og nordiske bidrag inn mot berekraftsmåla og Agenda 2030. Erik Solheim, tidlegare leiar av FNs miljøprogram vil kommentere og dele frå erfaringane sine.