Politikken som utspiller seg rundt havet har stor betydning for Norge, som styrer hav som er seks ganger større enn landmassen vår.
Hav blir ofte analysert med henblikk på miljøpolitikk, økonomisk potensial eller sikkerhetsdynamikker. Men det knytter seg komplekse problemstillinger til dette. Saker som maritime intervensjoner i Sørkinahavet, piratvirksomhet, offentlig-privat samarbeid om «blå økonomi» og forhindring av plastforurensning ligger i skjæringspunktet mellom økonomi, miljø og sikkerhet, og krever mer forskning som kan belyse hvordan verdens hav styres - og kan styres bedre.
NUPIs Centre for Ocean Governance (COG) fokuserer på disse komplekse og ofte uformelle vekselvirkningene på tvers av tematiske områder og aktører som former styringen av hav. Nettopp dette fokuset supplerer et norsk ekspertmiljø som er sterkt på temaspesifikke maritime rettsordninger og naturvitenskap.
Målet vårt er å levere forskning av høy kvalitet og fasilitere politikkdiskusjoner og offentlig debatt om:
Havdiplomati
Våre forskere søker å forstå hvorfor og hvordan diplomati og ekspertkunnskap former utfallene av global styring av havene - og hvorfor disse utfallene av og til ikke blir vellykkede. Denne delen av forskningen tar sikte på å gi råd om hvordan politikkutforming knyttet til hav kan bli enda bedre og hvordan ressursene og ekspertisen til ikke-statlige aktører kan bidra til ansvarlig global styring av offentlige ressurser.
Geopolitikk og sikkerhetsstyring av havet
Vi forsker på hvordan ulike lands geopolitiske ambisjoner og ikke-stattlige selskaper og policy-nettverk som disse landene er koblet til, former politiske relasjoner rundt verdens hav. COG har landspesifikk ekspertise på blant andre Russlands, USAs, Kinas, Japans og Brasils havpolitikk.
Komparativ og historisk forskning
Vi jobber med systematiske studier som tar for seg de lange linjene som har gjort havene til interessepunkt for internasjonale relasjoner og bredere nettverk (mellom stater og ikke-statlige aktører) som former politikken tilknyttet regionale havområder.
NUPI-forskerne tilknyttet senteret er:
Norges forskningsråd finansierer fem nye NUPI-ledede prosjekter.
Hvordan vil den nye Biden-administrasjonen påvirke politikken i Arktis? Selv om Arktis som region nok ikke vil prioriteres i Bidens plan for de første hundre dagene, kan vi vente oss viktige endringer i regionen.
Det europeiske forskningsrådet (ERC) deler årlig ut ‘Starting grants’ til forskere tidlig i karriereløpet. 27. juli ble det klart at 403 forskere får slik finansiering i år, og at NUPIs Elana Wilson Rowe er en av dem.
Kva moglegheiter gir havet oss? Og kva utfordringar står havet i verda overfor? Dette webinaret presenterer rapporten “Building a Sustainable Ocean Economy for ” China” som ser nærare på korleis Kina og Noreg kan samarbeide om havrelaterte tema.
Korleis kan vi sikre at hava blir styrte på ein sikker og berekraftig måte? Korleis kan kyststatar som Noreg bruke hava for å auke den økonomiske veksten sin? Velkommen til seminar og lansering av NUPIs nye senter for forsking på havpolitikk.