Globale endringer som følge av den teknologiske utviklingen skjer raskt og det er viktig med kunnskap for å forstå hva disse endringene innebærer for verden. Derfor har vi et forskningsmiljø på NUPI som setter søkelys på disse endringene. Kort sagt ser vi på hvordan digital teknologi påvirker dynamikkene i det internasjonale systemet, påvirker interesser og verdier, hvordan makt forflytter seg, og hvordan geopolitikk, demokratier og interesser er i endring som følge av dette.
På NUPIs senter for forskning på ny teknologi jobber vi med å forstå og analysere den nåværende situasjonen innen digitalisering, cybersikkerhet og kunstig intelligens (AI). I dagens verden har disse teknologiene blitt uunnværlige for stater, institusjoner, organisasjoner og enkeltpersoner over hele verden. Mens de har åpnet opp et bredt spekter av muligheter, har de samtidig medført betydelige utfordringer.
Framveksten av digital teknologi har revolusjonert måten informasjon deles og behandles på. Den har ført til en økning i tilgjengeligheten av data, akselerert kommunikasjon og muliggjort nye former for økonomisk samhandling. Parallelt med denne utviklingen har cybersikkerhet blitt stadig viktigere, ettersom trusler og angrep mot digital infrastruktur har blitt stadig mer sofistikerte. Beskyttelsen av personvern, dataintegritet og nasjonal sikkerhet er blant de mest presserende utfordringene som krever tverrfaglig forskning og samarbeid.
Kunstig intelligens har i løpet av det siste tiåret gjort store fremskritt og har potensial til å transformere samfunn verden over på mange områder. Bruken av AI har allerede spredt seg til alt fra helsevesen og transport til politiarbeid, forsvarssektoren og finans. I kjølvannet av denne framveksten dukker nye typer utfordringer knyttet til stormaktskappløp, global handel, etisk bruk, rettferdighet, ansvarlighet og potensialet for menneskelig feilpåvirkning opp. Regulering og politikkutvikling er derfor avgjørende for å realisere AI-teknologiens fulle potensial.
Digitalisering, cybersikkerhet og kunstig intelligens vil fortsette å utvikle seg i raskt tempo, med dyptgripende konsekvenser for samhandling mellom stater, internasjonal politikk og global handel. Den stadige økende avhengigheten av teknologi vil kreve nye og mer sofistikerte løsninger for å beskytte samfunnet mot uønskede endringer og trusler, og derigjennom bidra til en inkluderende og bærekraftig utvikling. En bedre forståelse av disse utfordringene innebærer et behov for tverrfaglig forskning, samarbeid med aktører i offentlig og privat sektor, samt en kontinuerlig dialog med politiske beslutningstakere.
På NUPIs senter for forskning på ny teknologi er vi opptatt av å forstå og analysere hvordan ny teknologi påvirker internasjonal politikk og global handel. Ved å være et sentrum for kunnskap og ekspertise, bidrar vi til utviklingen av forskningsbaserte policyanbefalinger og til å skape en plattform for debatt og kunnskapsutveksling. Med fokus på digitalisering, cybersikkerhet og kunstig intelligens står forskningssenteret i spissen for å bidra med kunnskap om de internasjonale utfordringene og mulighetene som disse teknologiene bringer med seg.
Det forventes at teknologiutviklingen vil fortsette å akselerere, med stadig mer avanserte teknologier som vil transformere samfunnet og økonomien i stor grad. Cybersikkerhet vil være en konstant bekymring, med behov for mer sofistikerte forsvarsmekanismer og samarbeid på tvers av sektorer og landegrenser. Kunstig intelligens vil bli stadig bedre, og vil kreve etiske retningslinjer og reguleringer for å sikre ansvarlig og menneskelig styrt bruk. Gjennom forskning, analyse og dialog med relevante aktører vil NUPIs senter for forskning på ny teknologi bidra til å forme politikk og praksis på nasjonalt og internasjonalt nivå. Med fokus på samfunnsendringer i internasjonal politikk og global handel er senteret en pådriver for å forstå og adressere konsekvensene av ny teknologi, samtidig som det søker å utnytte mulighetene de bringer med seg. Gjennom forskning og innsikt produserer NUPIs senter for forskning på ny teknologi kunnskap og analyser knyttet til en bærekraftig fremtid i en stadig mer teknologidrevet verden.
Niels Nagelhus Schia og Lars Gjesvik leder arbeidet med senteret. I tillegg er Karsten Friis, Claudia Aanonsen, Erik Reichborn-Kjennerud, Eskil Jakobsen og Ida Faldbakken er tilknyttet dette forskningssenteret.
The World Stage ser nærmere på behovet for globalt tilsyn av kunstig intelligens med AI-ekspert Rumman Chowdhury.
– Ethvert verktøy kan brukes som våpen, sier Microsoft-president Brad Smith. Han etterlyser internasjonale standarder og reguleringer for kunstig intelligens.
Microsoft- og NBIM-sjefene besøkte NUPI for å diskutere hvordan kunstig intelligens påvirker geopolitikken.
Å kreve at Facebook skal være løsningen på overvåkningsproblematikken er like urimelig som å forlange at Twitter skal håndtere Donald Trump på en forbilledlig måte, skriver Lars Gjesvik og Ole Willers i denne kronikken.
Sikkerhetsmyndighetene har et alvorlig samordnings- og koordineringsproblem, skriver NUPI-forskerne Karsten Friis og Valther Hansen.
De fleste land rangerer trusler via det digitale rom som en av de største utfordringene for det 21. århundret. På tross av dette har tematikken knapt vært nevnt i FNs sikkerhetsråd. Hva kommer det av? Og kan Norge gjøre noe med det? spør Niels Nagelhus S1
Måndag - fredag i veke 50 erstatta NUPI «Ekko» i NRK P2. Få med deg ti timar med utanrikspolitiske tema i NRK-appen eller som podkast.
Niels Nagelhus Schia og Lars Gjesvik har forsket på hacking av demokrati. Har vi noe å frykte? Det svarer de på i NUPI-podden.
Siste nummer av Internasjonal Politikk er viet til cybersikkerhet, og du kan lese det helt gratis.
Seniorforsker, leder for Forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar og leder for NUPIs senter for forskning på ny teknologi
Hva er EUs nylig vedtatte retningslinjer for cyber og hvor relevante er de i dagens geopolitiske kontekst?
Bli med på webinar for å lære om behovet for å byggje sikkerheitsstandardar på tvers av land for å minimere digitale trugslar.
I oktober gjekk UD til det uvanlege steget å avsløre at Russland stod bak cyberoperasjonen mot Stortinget. NUPIs forskingssenter for cybersikkerheit har gledd av å invitere til eit webinar med professor Madeline Carr. I webinaret gir ho ei oversikt over kvifôr attribusjon i det digitale rommet er v1
NUPIs forskingssenter på cybertryggleik har gleda av å invitere til webinar med Jean-Mark Rickli, som skal snakke om korleis den teknologiske utviklinga skaper nye globale tryggingsutfordringar.
Kva er dei viktigaste utfordringane og prioriteringane i amerikansk cybertryggleik?
Max Smeets tar eit nærare blikk på kvar den akademiske litteraturen står for analyse av cyberkonklikt.
Korleis ønskjer det amerikanske cyberforsvaret å posisjonere seg i cyberspace?
Kva er cyberoperasjoner? Korleis skilje konfliktar i cyberspace seg frå fysiske konfliktar? Og kva forskjellar og likskapar kan ein finne mellom cyberoperasjoner og informasjonskrigføring?
Michael Sulmeyer, direktør for Belfer Center's Cyber Project, kjem til NUPI for å diskutere cybertryggleik og internasjonal politikk.