NUPIs forskningssenter på Asia (NCAR - NUPI Center for Asia Research) har som formål å studere asiatisk innenriks- og utenrikspolitikk med betydelig relevans for Norge og Europa. Dette gjenspeiler den økende betydningen av politiske, økonomiske og strategiske spørsmål i Øst- og Sørøst-Asia.
Senterets mål er at NCAR skal være en hovedkilde til policy-relevant forskning og ekspertise på Asia og stillehavsregionen for norsk offentlighet, såvel som privat og offentlig sektor. NCAR bringer sammen forskningserfaring fra flere felt i komparative studier og studier av utenrikspolitikk relatert til asiatisk politikk, økonomi, sikkerhet og diplomati.
Aktuell forskning organisert under NCAR er blant annet forholdet mellom Russlands fjerne øst og Øst-Asia (Kina og Japan), Europas «vending» mot Asia i lys av Kinas fremvekst som stormakt og pågående spørsmål om EUs utenrikspolitiske utvikling, asiatiske aktører i arktisk utvikling og institusjonsbygging, maritim sikkerhet i Øst-Asia og overgangsregjeringen i Myanmar etter valget i 2015. Vi forsker også på tema knyttet til europeiske bidrag til den Sør-Asiatiske politiske økonomi.
Kina er veldig synlig i NCAR-porteføljen, men gruppen har også et aktivt kontaktnett i andre land i regionen, særlig i Japan, Myanmar, Singapore, Sør-Korea, Vietnam og Sør-Stillehavet. Pågående forskning omfatter blant annet komparative studier av utvikling av velferdsstater og den nordiske modellen, frihandel, styring og komparativ fredsbygging.
Forskerne i NCAR har bred forskningserfaring og har utdanningsbakgrunn fra økonomi, internasjonale forhold, statsvitenskap og strategiske studier, samt språkkunnskaper i blant annet japansk, og kinesisk (mandarin).
Les mer om NUPIs Asia-forskning på temasiden vår om Asia. NUPI har en egen seminarserie om Kina og Norden. Les mer om den her.
NUPI har også et forskningssenter for Europastudier. Les mer om NSE her.
Japan kan få det tredje største forsvarsbudsjettet i verden.
Kraftige protester og flere militærøvelser er den mest åpenbare responsen fra Kina på Nancy Pelosi sitt Taiwan-besøk. De virkelige reaksjonene kommer de neste ukene og månedene.
Et kommunistregime soler sin politiske modell i olympisk glans, på tross av boikotthandlinger fra USA og vestlige land. OL i Beijing speiler imidlertid en radikalt annerledes ideologisk utfordring enn den fra Moskva-OL i 1980.
Invasjonen av Ukraina stiller Kina overfor dilemmaer de hadde håpet å unngå. Det kan føre til at Kina demper sin viktige økonomiske støtte til Putin.
Når Putins angrepskrig blir styggere, blir det mer krevende for Kina å balansere det russiske vennskapet opp mot andre land og interesser.
Tre av NUPIs søknader gikk i år til topps hos Forskningsrådet og skal fra 2023 få finansiering til ny forskning på utenrikspolitiske temaer.
Etter år med rask vekst for teknologikjemper i Kina strammer myndighetene grepet og sakner farten. Hva skjer?
Den siste tiden har Norden og resten av Europa fått øynene opp for en diskusjon som har pågått i årevis i Asia, nemlig betydningen av «Indo-Stillehavsregionen» for utenriks- og sikkerhetspolitikk.
Det viser en ny rapport som tar for seg politiske verdier i Europas forhold til Kina.
Urovekkende nye missilforsvarsplaner fra USA, skriver Henrik Hiim i kronikk.
Kina styrker sin posisjon innen utviklingsfinansiering og pengesamarbeid.
Det ser NUPI-forsker Henrik Stålhane Hiim og Stig Stenslie nærmere på i en ny artikkel.
– Situasjonen er mer komplisert nå enn under den kalde krigen, sier Henrik Stålhane Hiim. Sammen med Sverre Lodgaard har han fått 8 millioner kroner fra UD til å forske på drivkreftene bak atomvåpenopprustning i Asia.
Kina er i full fart mot supermaktstatus. Hva skjer så i Japan?
Ansiktsløse masser og abstrakt lidelse sliter i kampen om verdens oppmerksomhet, skriver NUPI-forsker Frida Bjørneseth i Aftenposten-kronikk.
Bør kinesisk kapital få eie norske telenett? Norge bør koble seg til EUs nye investeringsregime for å håndtere slike spørsmål, skriver Ulf Sverdrup i DN.
Europeere er betenkte over Kinas framgang, men ønsker mange bidrag velkommen.
'Connectivity' stod øvst på agendaen då NUPI og UD arrangerte konferanse.
Hva slags Kina-politikk er vi tjent med? spør Ulf Sverdrup i DN.
Kinesiske investeringer i Europa har økt betydelig i senere år.
Verden virker opphengt i Xi Jinping, men selv snakker han mest om partiet. Nå vet vi mer om hvor Kina går de neste fem årene, skriver Hans Jørgen Gåsemyr i Dagens Næringsliv.
Dei nordiske landa har mykje å lære av kvarandres forhold til Kina, ifølge ny bok.
Det kinesiske beltet og veg-initiativ er i full utvikling, men covid-19 pandemien og krigen i Ukraina reiser mange nye spørsmål. Er dei opphavlege kinesiske visjonane og ambisjonane framleis intakt, og korleis blir dei enkelte byggjeprosjekta påverka og dei større og samansette planane?
Kva er dei største utfordringane knytt til berekraft og tryggleik i Indo-stillehavsregionen og i europeiske område? Og korleis skal vi takla dei?
While framed by China as an inclusive platform of multilateral cooperation, The Belt and Road Initiative (BRI) has been met with mixed perceptions in Europe. Join this webinar to learn more about the nature, dynamics and influence of the BRI.
Kva betyr det nye tryggingssamarbeidet mellom Australia, USA og Storbritannia - AUKUS - for tryggleik i Asia, forholdet mellom Kina og USA og forholdet mellom Europa og USA? Og kva med ikkje-spreiing?
Den kinesiske rolla som internasjonal utviklingsaktør veks. Kva ønskjer Kina å oppnå? Korleis responderer afrikanske aktørar, og kva er moglege implikasjonar for norsk utviklingspolitikk?
Kinesiske teknogigantar er i aukande grad synleg og etablerte på den europeiske marknaden. Er vi klare for alt det inneber?
Forskarar frå NUPI og CMI møtest i Bergen for å diskutere den pågåande forskinga si om kinesiske og nordiske bidrag inn mot berekraftsmåla og Agenda 2030. Erik Solheim, tidlegare leiar av FNs miljøprogram vil kommentere og dele frå erfaringane sine.
Vi høyrer mykje om bremsa økonomisk vekst for Kina og handelskrigen med USA. Korleis vurderer kinesiske økonomiforskarar situasjonen og kva betyr det for andre land og Noreg?
For India som har store problem med fattigdom, er mattryggleik ei viktig sak på dagsordenen. NUPI-forskarar har saman med andre ekspertar sett nærare på korleis situasjonen er og kva som kan gjerast i håp om å kaste nytt lys på problemet.
Ein av dei uventa konsekvensane av president Trumps ubereknelege utanrikspolitikk har vore at Europa og Asia har blitt pressa tettare saman. Det seier Fraser Cameron som besøkjer NUPI 19 September.
Srdjan Vucetic skal diskutere artikkelen sin om dei kinesiske moglegheitene i ei tid der forholdet mellom vesten og USA er meir usikkert enn før.
Fiskeriminister i Indonesia, Susi Pudjiastuti, besøkjer NUPI for å snakke om korleis landet skal takle dei store utfordringane rundt nasjonal mattryggleik i åra som kjem.
Ny seminarserie tar for seg den globale tillitskrisa ein har sett tydelegare teikn på den siste tida, og første tema ut er korleis denne utviklinga påverkar Midtausten.
Handel og infrastrukturprosjekt skyt fart i Asia. Korleis kan det endre forholdet mellom land i Asia og Europa?
Atomavtalen med Iran er i krise, og samtalar om Nord-Koreas atomprogram har gitt liten framgang. Samtidig er Kina på god veg til å bli ein av dei viktigaste og mektigaste statane i verda. Kor viktig er det for Kina å forhindre spreiing av kjernevåpen?
Amanda Cheney besøkjer NUPI for å snakke om omgrepet “regelbasert orden ” i Sør-Kina-havet.
Internasjonale tillitskriser pregar nyheitsbiletet, men korleis er Kina til dette? Og kva betyr Kinas eiga utvikling for det internasjonale engasjementet i landet?
Korleis endrar organisasjonar seg effektivt for å takle skiftande miljø? Yuen Yuen Ang ser på ein ny måte å tenkje rundt auka tilpassingsevne på, med døme frå Kina.
FN Resident Coordinator og UNDP representant i Myanmar, Knut Østby, og forskarane Roman Vakulchuk og Kristian Stokke ser nærare på Myanmar - eit land med store politiske og økonomiske utfordringar.
Kva oppnådde Filippinane då dei hadde formannskapet i ASEAN i 2017? Og kva utfordringar skaper klimaendringar for ASEAN-landa?
Saman med Asianettverket inviterer NUPI til foredrag om ‘Doomsday Clock' og trusselen om ein global atomkrig.
Den kinesiske presidenten har no starta på sin andre periode ved makta. Kva er dei økonomiske framtidsutsiktene for landet? Og korleis oppfattar Japan naboen sin?
Nord-Koreas hurtige framgang i utviklinga av atom- og missilprogram har blitt ein alvorleg tryggingstrussel mot det internasjonale samfunnet. Junya Nishino gjester NUPI for å fortelje om trusselen frå ein japansk ståstad.
Ekspertar frå fleire leiande forskingsinstitusjonar gjestar NUPI for å diskutere forholdet mellom Kina og Norden i lys av dagens utfordringar.
NUPI har gleda av å invitere til årets presentasjon av «Asian Development Outlook». Kva utfordringar er det mellominntektsøkonomiar møte?