NUPIs forskningssenter på Asia (NCAR - NUPI Center for Asia Research) ble formelt etablert i 2015, og gjenspeiler Europas økende interesse for politiske, økonomiske og strategiske spørsmål i Øst-, sørøst- og Sør-Asia.
Senterets mål er å studere asiatisk politikk, herunder innenriks- og utenriks-, som reflekterer regionale policy-spørsmål med betydelig relevans for Norge og Europa. NEAR skal være en hovedkilde til policy-relevant forskning og ekspertise på Asia og stillehavsregionen for norsk offentlighet, såvel som privat og offentlig sektor. NCAR bringer sammen forskningserfaring fra flere felt i komparative studier og studier av utenrikspolitikk relatert til asiatisk politikk, økonomi, sikkerhet og diplomati.
Aktuell forskning organisert under NCAR er blant annet forholdet mellom Russlands fjerne østen og Øst-Asia (Kina og Japan), Europas «vending» mot Asia i lys av Kinas fremvekst som stormakt og pågående spørsmål om EUs utenrikspolitiske utvikling, asiatiske aktører i arktisk utvikling og institusjonsbygging, maritim sikkerhet i Øst-Asia og overgangsregjeringen i Myanmar etter valget i 2015. Vi forsker også på tema knyttet til politisk økonomi i India og europeiske bidrag til den Sør-Asias politiske økonomi.
Kina og India er veldig synlige i NCAR-porteføljen, men gruppen har også et aktivt kontaktnett i andre land i regionen, særlig i Japan, Myanmar, Singapore, Sør-Korea, Vietnam og Sør-Stillehavet. Pågående forskning omfatter blant annet komparative studier av utvikling av velferdsstater og den nordiske modellen, frihandel, styring og kompatativ fredsbygging.
Forskerne i NCAR har bred forskningserfaring og har utdanningsbakgrunn fra økonomi, internasjonale forhold, statsvitenskap og strategiske studier, samt språkkunnskaper i blant annet fransk, hindi, japansk, mandarin og thai.
Les mer om NUPIs Asia-forskning på temasiden vår om Asia. NUPI har en egen seminarserie om Kina og Norden. Les mer om den her.
NUPI har også et forsknningssenter for Europastudier. Les mer om NSE her.
Den siste tiden har Norden og resten av Europa fått øynene opp for en diskusjon som har pågått i årevis i Asia, nemlig betydningen av «Indo-Stillehavsregionen» for utenriks- og sikkerhetspolitikk.
Det viser en ny rapport som tar for seg politiske verdier i Europas forhold til Kina.
Urovekkende nye missilforsvarsplaner fra USA, skriver Henrik Hiim i kronikk.
Kina styrker sin posisjon innen utviklingsfinansiering og pengesamarbeid.
– Situasjonen er mer komplisert nå enn under den kalde krigen, sier Henrik Stålhane Hiim. Sammen med Sverre Lodgaard har han fått 8 millioner kroner fra UD til å forske på drivkreftene bak atomvåpenopprustning i Asia.
Kina er i full fart mot supermaktstatus. Hva skjer så i Japan?
Ansiktsløse masser og abstrakt lidelse sliter i kampen om verdens oppmerksomhet, skriver NUPI-forsker Frida Bjørneseth i Aftenposten-kronikk.
Bør kinesisk kapital få eie norske telenett? Norge bør koble seg til EUs nye investeringsregime for å håndtere slike spørsmål, skriver Ulf Sverdrup i DN.
Europeere er betenkte over Kinas framgang, men ønsker mange bidrag velkommen.
'Connectivity' stod øvst på agendaen då NUPI og UD arrangerte konferanse.
Hva slags Kina-politikk er vi tjent med? spør Ulf Sverdrup i DN.
Kinesiske investeringer i Europa har økt betydelig i senere år.
Verden virker opphengt i Xi Jinping, men selv snakker han mest om partiet. Nå vet vi mer om hvor Kina går de neste fem årene, skriver Hans Jørgen Gåsemyr i Dagens Næringsliv.
Dei nordiske landa har mykje å lære av kvarandres forhold til Kina, ifølge ny bok.
Forskere fra NUPI og CMI møtes i Bergen for å diskutere sin pågående forskning om kinesiske og nordiske bidrag inn mot bærekraftsmålene og Agenda 2030. Erik Solheim, tidligere leder av FNs miljøprogram vil kommentere og dele fra sine erfaringer.
Kinesiske teknogiganter er i økende grad synlig og etablerte på det europeiske markedet. Er vi klare for alt det innebærer?
Atomavtalen med Iran er i krise, og samtaler om Nord-Koreas atomprogram har gitt liten framgang. Samtidig er Kina på god vei til å bli en av verdens viktigste og mektigste stater. Hvor viktig er det for Kina å forhindre spredning av kjernevåpen?
Srdjan Vucetic skal diskutere sin artikkel om Kinas muligheter i en tid der forholdet mellom vesten og USA er mer usikkert enn tidligere.
En av de uforutsette konsekvensene av president Trumps uberegnelige utenrikspolitikk har vært at Europa og Asia har blitt presset tettere sammen. Det sier Fraser Cameron som besøker NUPI 19 September.
For India som har store problemer med fattigdom, er matsikkerhet en viktig sak på agendaen. NUPI-forskere har sammen med andre eksperter sett nærmere på hvordan situasjonen er og hva som kan gjøres i håp om å kaste nytt lys på problemet.
Fiskeriminister i Indonesia, Susi Pudjiastuti, besøker NUPI for å snakke om hvordan landet skal takle de store utfordringene rundt nasjonal matsikkerhet i årene som kommer.
Internasjonale tillitskriser preger nyhetsbildet, men hvordan forholder Kina seg til dette? Og hva betyr Kinas egen utvikling for landets internasjonale engasjement?
Hva oppnådde Filippinene da de hadde formannskapet i ASEAN i 2017? Og hvilke utfordringer skaper klimaendringer for ASEAN-landene?
FN Resident Coordinator og UNDP representant i Myanmar, Knut Østby, og forskerne Roman Vakulchuk og Kristian Stokke ser nærmere på Myanmar - et land med store politiske og økonomiske utfordringer.
Handel og infrastrukturprosjekter skyter fart i Asia. Hvordan kan det endre forholdet mellom land i Asia og Europa?
Hvordan endrer organisasjoner seg effektivt for å takle skiftende miljøer? Yuen Yuen Ang ser på en ny måte å tenke rundt økt tilpasningsevne på, med eksempler fra Kina.
Sammen med Asianettverket inviterer NUPI til foredrag om ‘Doomsday Clock’ og trusselen om en global atomkrig.
Kinas president har nå startet på sin andre periode ved makten. Hva er de økonomiske fremtidsutsiktene for landet? Og hvordan oppfatter Japan sin nabo?
Nord-Koreas hurtige fremgang i utviklingen av atom- og missilprogrammer har blitt en alvorlig sikkerhetstrussel mot det internasjonale samfunnet. Junya Nishino gjester NUPI for å fortelle om trusselen fra et japansk ståsted.
Eksperter fra flere ledende forskningsinstitusjoner gjester NUPI for å diskutere forholdet mellom Kina og Norden i lys av dagens utfordringer.
NUPI har gleden av å invitere til årets presentasjon av «Asian Development Outlook». Hvilke utfordringer er det mellominntektsøkonomier møter?
Amanda Cheney besøker NUPI for å snakke om begrepet “regelbasert orden” i Sør-Kinahavet.